WEDSTRIJD NIEUWS 2012

 
 
 
 

WERELD KAMPIOENSCHAPPEN WIELRENNEN VOOR MASTERS IN SANKT JOHANN, OOSTENRIJK.

Woensdag 22 augustus, begin van de Wereld kampioenschappen wielrennen voor Masters, d.w.z. voor ons want we vertrekken vandaag om 07.00 uur richting Sankt Johann in Tirol, Oostenrijk.

Aangezien we dit jaar niets hebben besproken, omdat ik in de veronderstelling verkeerde de WK in Zuid Afrika te rijden, hetwelk helaas wegens de hoge kosten niet tot de mogelijkheden behoord, slepen we dit jaar onze caravan mee om toch een slaapplaats ter plaatse te hebben. Een hele reis, met de nodige oponthoud en zeer slecht weer de laatste 60 km , met regen, storm, haarspeldbochten en aarde donker, maar we komen na 15uur rijden gezond en heel aan op de camping en brengen de eerste nacht door op het parkeer terrein.

Donderdag de 23ste prima weer, even lekker in de heuvels fietsen, vrijdags de nummers e.d. halen en zaterdag de eerste wedstrijd, s’middqgs om 13.00 starten met een groep van z’n 80 renners, geen grote groep dit jaar, in 2010 waren we met 165 renners en in 2011 ruim 130. Weer lijkt goed, hoewel na de eerste “berg” blijkt het aan de andere kant toch te regenen, maar zoals gezegd de groep is niet al te groot dus geen probleem. Verschillende uitloop pogingen maar allen zonder succes, ook ik probeer het en krijg even de ruimte maar er komt geen hulp en voor een jagend peloton nog ca 15 km alleen te gaan rijden lijkt me niet echt slim. Ca 5 km voor  de finish nog maar eens proberen, aangezien de weg erg smal is demarreer ik via een groenstrook en het fietspad naar voren en heb gelijk een gaatje, er wordt ook niet al te fanatiek gereageerd dus ik ga door en het lijkt te gaan lukken, krijg een mooie voorsprong , maar zie toch iemand aan komen en voel me de laatste km niet echt super, ca 25 voor de streep wordt ingehaald door één renner, helaas weer net niet, ben de afgelopen 2 jaar ook al als 2de geëindigd bij deze wedstrijd, maar er zat gewoon niet meer in, ben echt steen kapot.

Heb nu een paar dagen vrij, rij pas woensdag, 28 aug  de tijdrit, heb deze al 3 keer gewonnen maar er schijnen een aantal zeer sterke renners uit de jongere groep over te zijn gekomen naar mijn groep van de 65+, dus het zal nog moeilijk worden om zelfs maar een podium plaats te veroveren. In ieder geval de omstandigheden zijn goed, lekker weertje, ruim 20 gr droog en niet te veel wind, alles gaat zoals gebruikelijk , tijdig aanwezig, goed inrijden, d.w.z.  op de weg, voor mij geen tacx, ben relaxt, geen problemen met de keuring van de fiets dit keer, 10.23 starten, jammer dat de renner welke voor mij moest starten niet aanwezig is, daarvoor start de nummer 3 van vorig jaar en daarvoor Jan Brander, m.a.w. renners welke niet zijn in te halen, toch haal ik nog een drietal renners in welke minimaal 4 en 5 plaatsen voor mij gestart zijn, maar dat zegt uiteraard weinig. De tijd valt ook tegen ca 30 sec langzamer dan vorig jaar en dat met al die nieuwe goeie renners erbij, helaas “slechts” vierde, hoewel dat volgens velen best wel goed is, maar zo gaat dat in de sport, het verouderingsproces is niet te keren .27.51.80 over de 20 km met een gemiddelde van ruim 43 km/h is gewoon te langzaam, vorige jaren reed ik altijd met een gemiddelde van 44 km/h, ben nu dus gewoon niet goed genoeg vandaag.

Morgen weer een nieuwe kans, hoewel ik met de wegwed aanmerkelijk mindert kansen heb, toch vreemd aangezien ik bij de wegwedstrijd op de zaterdag wel altijd een podium plaats bemachtig.

Ook nu niet z’n erg grote groep, slechts ca 70 renners, ook hier weer de enen demarche na de andere, maar niemand die echt weg komt, ook op mij wordt nogal gelet dus probeer ik het wel maar vooral bergop, maar ook dan komt alles steeds weer terug, er ziet weinig anders op dan maar rustig te houden en hopen dat er nog een kans komt, maar het wordt weer een massa spurt, bepaald niet mijn ding, maar kan me redelijk van voren handhaven, dan bij het bordje  500m een valpartij net achter me, iemand rijdt nog tegen mijn achterwiel, maar ik houdt het op de been dan plotseling gaan ze ook vlak voor me onderuit, wonder boven wonder kan ik het nog net ontlopen maar sta wel nagenoeg stil, ca 16 man rijden door, kom hierdoor nog als 18de binnen, helaas er had meer ingezeten, maar alles nog heel  is ook belangrijk.

Al met al toch niet echt slecht gereden, een 2de, 4de en een 18de plaats, ook dit hoogtepunt van het seizoen is hiermee alweer afgelopen. 

 

 

 
 
 

Woensdag  22 augustus.

 

Vanmorgen om 07.00 uur vertrokken naar Sankt Johan in Tirol om te kunnen deelnemen aan de WK  wielrennen voor Masters, hoewel dit niet de “echte” wereldkampioenschappen meer zijn, het  is  dus de officieuze WK, aangezien de officiële WK dit jaar in Zuid Afrika wordt  gehouden.

Uiteraard was ik daar erg graag naar toe gegaan, maar dat werd toch echt wel wat te duur, vandaar dat we op het laatste moment hebben besloten toch maar weer naar Oostenrijk te gaan.

Ons vaste adres ter plaatse was dan ook al bezet, dus de caravan maar mee gesleept, met de nodige vertragingen 15 uur onderweg geweest, aankomst  pas om ca 22.00 uur, aardenacht, zeer slecht weer, onweer, regen, en veel troep op de weg wegens het noodweer , maar gelukkig veilig en wel aangekomen.

 

 

 

Zaterdag 28 juli 2012 Tijdrit van Nijeveen.

 

Om 8.45 uur al aanwezig, zodat ik voor de start van de eerste renners, het parkoers al 2 keer rond kan, hoewel hier en daar nog wat nat, valt het weer verder niet tegen.

Vlak voor de start, om 09.30 uur, weer terug en heb derhalve een zee van tijd, want ik start pas om 11.01 uur, dus tijd om eens hier en daar een praatje te maken.

Zorg dat de fiets klaar is met de wedstrijd wielen erin etc, rij nog een beetje rustig in, zoals misschien bekend, ben ik nagenoeg de enige renner, welke nooit gebruik maakt van de taxc, waar ik sommigen zich een 1/2 uur of langer in het zweet zie werken.

Tijdig aan de start en meteen volle bak, aangezien ik vorig jaar het vooral in de eerste ronde liet liggen, het liep beslist niet lekker, erg zwaar, hartslag hoger dan normaal, tweede ronde al behoorlijk kapot, geen goed gevoel over het resultaat.

Op zich geen wonder, aangezien ik 10 dagen hiervoor , vrij zwaar ten val kwam, en het linker been van knie tot enkel groen, blauw e.d is en ik links veel last heb van gekneusde ribben,daarbij bleek ik ook nog een leegloper voor te hebben en haalde de finisch nog net op een , net niet lege voorband.

Was dan ook verbaasd dat ik, ondanks dit alles, toch nog eerste bleek te zijn, hoewel de voorsprong op de concurrentie aanmerkelijk kleiner was dan in Bornerbroek.

 
 
 
 
 
 
 
Tijdrit Bornerbroek 2012
Tijdrit Bornerbroek 2012

Zondag 15 juli. Tijdrit Bornerbroek.

8.30 uur s'morgens al in de auto naar Bornerbroek, vanuit Sneek bijna een uur en 3 kwartier rijden, maar alles verloopt vlot, dus al mooi vroeg terplaatse om ca 9.50 uur.

Een drukte van belang, bijna alle, ruim voorziene, parkeer plaatsen al vol met vele renners welke zich al zitten uit te sloven op een Taxc, toch nog een mooi parkeer plekje gevonden op 5 m van de ingang van de permanance.

Mooi weertje, weinig wind en een zonnetje erbij, fiets klaar maken en gauw het parkoers verkennen , dit i.p.v de Taxc minnende collega's.

Samen met Harry Doesberg het parkoer van 22 km rond gefietst, pracht tijdritparkoers met 4 viaducten erin.

Starten om 11.58 achter Jan Brander en voor Harry Doesburg, dus mooi stuurpuntje voor me, helaas duurt het tot 2 km voor de finisch voordat ik Jan eindelijk eens in het vizier krijg, maar ik schat in dat ik toch redelijk op hem ben ingelopen.

Het ging voor mijn gevoel echt top, en dat bleek inderdaad te kloppen, volgens de anderen had ik een toptijd, als enigste  binnen de 30 min.

Ook bij bijna alle andere (jongere) categoriën zou ik op het podium zijn gekomen.

Perfecte organisatie, voor elke renner een motar en ca 15 min na de finisch van de laatste renner de prijs uitreiking.

 
 
 
 
 
Ook de fietsen zijn aan rust toe.
Ook de fietsen zijn aan rust toe.

Zaterdag 30 juni,

 

Eindelijk het weer waar we deze zomer op zaten te wachten, maar zo overdreven hoefde nou ook weer niet, s'morgens 07.00 uur meteen al ruim 20 gr, en tijdens de wedstrijd oplopend tot boven de 30 gr, en dat gecombineerd met een loodzware wedstrijd met eigenlijk geen meter vlak terrein.

 

09.55 uur de start van de categorie M8, masters vanaf 65 jaar, als je denkt nou dat is dus een makkie me zo'n stel ouwe mannen, nou vergeet het maar.

Een aantal favorieten, welke de afgelopen jaren op het podium stonden en een aantal nieuwkomers, waaronder een Wereld kampioen van vorig jaar op de weg, de Europees kampioen tijdrijden van eergisteren, en volgens sommigen daar ook bijbehorend Rein Oppewal, vorig jaar tweede op de EK wegwedstrijd en in 2010 EK-kampioen en huidig Wereldkampioen tijdrijden en 2 dagen terug 2de op de EK tijdrijden.

 

Helaas ik kon deze rol niet waarmaken, een voor mij zeer teleurstellende 8ste plaats, enig excuus zou kunnen zijn dat de voorderailleur niet goed werkte, eenmaal op het binnenblad rijdende , lukte het nauwelijks terug te schakelen naar het buitenblad, daarom maar alles verder gereden op het buitenblad, helaas is dat op deze beklimmingen echt geen doen en moest ik een wegrijdende kopgroep van 5 man laten gaan.

 

Marten Nijmeijer reed tegelijk bij de masters 7 vanaf 60 t/m 64, hoewel hij alleen maar mee reed, als een soort training, aangezien hij zichzelf niet als klimmer ziet, reed hij toch naar een verdienstelijke 20ste plaats.

 

Gisteren reed Bert al zijn wegwedstrijd bij de categorie M6, 55 t/m 59 jaar, en werd daarbij zevende.

 

Al met al halen we hierbij toch wel weer 4 bekers weg, en scoorden we dus op elke wedstrijd, dus zeker niet slecht, hoewel ik eigenlijk wel op iets hogere klasseringen had gehoopt, zou de leeftijd dan toch beginnen te tellen?

 

 
 
 

De dag van de waarheid

Prijsuitreiking EK tijdrit
Prijsuitreiking EK tijdrit

Donderdag,28 juni 2012, nadat we gisteren wat rustig zijn wezen peddelen, wat zijn wezen winkelen en een terrasje hebben gepakt en de nummers hebben gehaald, was het vandaag de dag van de waarheid.

Gisteren prachtig mooi weer, dus de veloflex op de wielen gemonteerd, vanmorgen 06.00 uur van bed, regen en nog eens regen, dus de veloflex er maar weer af gehaald, eten, en alles in de auto gepropt en naar het parkoers gereden, ca 13 km van onze locatie.

 

Alles klaarmaken inrijden en naar de keuring,wat hier altijd erg spannend is, de jury loopt hier rond met elektronische schuifmaat, waterpas en meetlinten, bij Marten zadel afgekeurd, bij Rein stuur afgekeurd, bij Bert alles oke'.

Marten zadel vervangen en ook Rein mag starten, ik start om 09.37,midden in de groep hoewel ik vorig jaar tweede was, waarom en hoe is weer een raadsel,haal 3 voor me gestartte renners in , dus dit lijkt niet onaardig te gaan.

Ondurtussen wel droog geworden, het blijft loodzwaar werk, dit tijdrijden op een dergelijk parkoers, kom dan ook totaal kapot aan de start, in 2010 met een tijd van 29.07, in 2011 met een tijd van 28.29 en nu 28.15 over een afstand van 19,7 km, niet gek dus.

 

Ook Marten is ondertussen gestart, is niet tevreden met zijn tijd, hoewel hij er ook echt volledig voor is gegaan, met een tijd van 28.50 min.

 

Bert heeft pech na 200 m al lek en komt dus meteen weer terug, mag niet opnieuw starten, gaat hier tegen in protest, vooral Jose' bestookt de jury met allerlei argumenten en waarachtig de jury is genadig en Bert mag opnieuw starten , moet wel binnen 3 minuten een nieuw wiel hebben gestoken, dankzij hulp van een Jose', Marten , Rein en nog iemand, wordt een wiel en  een pomp gehaald wordt er 10 atm ingepompt en het wiel gemonteerd en dat in 2 min 58 sec .

Bert rijdt ondanks alles top en wordt Europees kampioen.

 

Oh ja en ik dan, helaas weer tweede, hoewel dit uiteraard best wel goed is en ik er wel tevreden mee ben, maar het gaat in een kampioenschap uiteindelijk alleen om de eerste plaats, maar zaterdag is er weer een kans, dus wie weet.

 

 

 
 
 
 
keuring van de fiets
keuring van de fiets
 

Dinsdag 26 juni, zijn vanmorgen met z'n drieën het tijdrit parkoer gaan verkennen, 19,5 km, heuvelachtig terrein, veel wind maar verder wel een mooi parkoer, hoewel erg zwaar, met een vervelend valsplat in de laatste kilometer.

Bij aankomst,was het 25 gr, maar julie hoeven niet jaloers te zijn, het lijkt hier nu ook wel weer Nederland, veel wind, bewolkt, soms wat regen en slechts een 16 gr, verder alles oke'.

Gaan vanmiddag naar de stad om in te schrijven e.d.

 
 

Zondag 24 juni, s' morgens om 06.30 uur in de auto, voor een tochtje van 1036 km naar Zdar nad Zasavou in Tsjechië .

Samen met Marten en Nelly Nijmeijer en Bert en Jose' Bakker verblijven we hier 8 dagen in een luxe bungalow en doen we een poging om hier wat bekers in de wacht te slepen bij de Europese kamioenschappen wielrennen zowel bij de wegwedstrijd als de tijdrit.

Een voorspoedige reis gehad en dankzij de Tom Tom met daarop nu ook de Oost Europese landen, niet meer totaal verdwaald in de binnenlanden ter plaatse

Wat ook erg fijn is dat het 25 graden was toen we hier gisteren om 18.15 uur aankwamen, dat is weer eens iets anders dan dat kl .. weer thuis.

 

 
 
 
 
 
Onze tijdelijke behuizing
Onze tijdelijke behuizing
 

Seizoens verloop tot nu toe.

Evenals de afgelopen jaren, is de focus volledig gericht op de diverse kampioenschappen, t.w. de Districts kampioenschappen noord, de NK wegwedstrijd, de NK tijdrijden, de EK-wegwedstrijd,de EK tijdrit, de WK wegwedstrijden en de WK tijdrijden.

De gehele planning t.a.v de trainingen en het rijden van diverse wedstrijden staan in dienst van deze kampioenschappen.

Vooral op de EK hoop ik te kunnen scoren, aangezien ik daar in zowel 2010 als in 2011, bij de wegwedstrijd en de tijdrit,op het podium stond.

Omdat in Tsjechië, waar deze wedstrijden gehouden worden, er redelijk veel geklommen moet worden en mij dit goed schijnt te liggen, ben je dus minder afhankelijk van "geluk" hebben bij een massasprint.

Vandaar dat ik o.a. twee maal heb deel genomen aan een trainingskamp in Limburg, de Klimclassic, v.h de Steven Rooks classic, heb gereden, de 13 Heuvelentocht in Ravenstein en deze week nog deelneem aan de Jan Janssen Classic, met voor Nederlandse begrippen ook een aantal leuke beklimmingen.

Helaas ging het voorseizoen tot nu toe aanmerkelijk minder goed  dan de afgelopen jaren, mede  door een al 1/2 jaar durende verkoudheid, voorhoofdontsteking en bronchitus en daarbij ook knie problemen waar ik, na de zomer zo snel mogelijk aan moet worden geopereerd.

De resultaten zijn tot nu dan ook enigzins tegenvallend, bij de DK tijdrijden, moesten we rijden samen met de Sportklasse, het gevolg was dat ik wel de snelste master 60+ was maar dat er 4 dertigers voor me eindigden.

De DK weg wedstrijd was ook al geen succes met een 4de plaats en de NK weg, kan ik niet rijden aangezien de KNWU zo slim is om deze één dag na de EK te laten rijden.

De officiële wereldkampioenschappen, zijn dit jaar in Zuid Afrika, dus dat is, gezien de kosten, ook al niet te doen, het zou dus best wel eens een seizoen kunnen worden met weinig  hoogtepunten.

Maar ondanks dit alles, ga ik er in Tsjechië uiteraard van uit toch bij beide wedstrijden op het podium te komen.

MvG Rein.