In de spo(r)tlight: Rein Oppewal

fotografie:Thierry Kammenga
fotografie:Thierry Kammenga

WK Masters Stavelot

Site “Woonexpo Kapenga Drachten”

2x Oppewal op UCI WK Masters in Stavelot:
Na het officieuze WK voor de Amateurs en Masters, met prachtige prestaties van Jan Brander en Rein Oppewal, staat nu het officële UCI WK voor Masters in het Belgische Stavelot op het programma. Tussen 9 en 11 september strijden in de Ardennen de beste Masters ter wereld voor de regenboogtruien op een parcours wat is bedacht door voormalig wielerprof Erwin Vervecken.

Ter voorbereiding op het WK zijn er verspreid over de wereld 8 kwalificatiewedstrijden georganiseerd (waaronder de GP Eddy Merckx in België en de Gruyère Cycling Tour in Zwitersland). Rein en Taeke Oppewal hebben op basis van hun uitstekende prestaties een wildcard ontvangen en hoefden zich dus niet te plaatsen op één van deze 8 wedstrijden.

Uitslagen WK:
Rein Oppewal is na het behalen van de wereldtitel op het officieuze WK in Sankt Johann (Oostenrijk) ook wereldkampioen geworden op het officiële UCI WK Masters in Stavelot. In zijn categorie Masters 65+ werd hij eerste voor de Noor Gunnar Fjellberg (ook al 2e in Sankt Johann) en de Fransman Janus Claude.

Rein legde het 20 kilometer lange tijdritparcours af in 33 minuten en 39 seconden (gemiddelde van 37 km/uur) en had een voorsprong van 2 minuut 14 op de Noor Fjellberg en 3 minuut 8 op de Fransman Claude.

De uitslagen van alle op het WK verreden tijdritten kun je hier downloaden. De uitslag van Rein (Masters 65+) vind je op de laatste pagina.

Programma WK:
Rein komt op het WK op zowel de wegwedstrijd als de individuele tijdrit in actie, Taeke rijd alleen de wegwedstrijd. De tijdrit is op vrijdag 9 september (vanaf 10.00 uur, van oud naar jong) en gaat over 20 kilometer (1 ronde). De wegwedstrijd is op zondag 11 september en gaat over 107 kilometer. Rein start om 9.02 uur (categorie 65+) en Taeke start om 13.32 uur (categorie 40-44 jaar).

Parcours:
Het parcours voor de tijdrit is 20 kilometer lang en kent 2 kleine beklimmingen van allebei circa 2 kilometer lang en met een stijgingspercentage van 3,5 en 3,7 %. Een overzichtskaart van het parcours + achtergrondinformatie over de beklimmingen vind je hier.

Het parcours van de wegwedstrijd is 107 kilometer lang en telt maar liefst 6 zware Ardennenbeklimmingen waaronder de Stockeu (2,3 km, maximaal 21%), de Wanne 4,5 km, maximaal 13%), de Rosier 4 km), de la Haute Leveé (3,6 km, maximaal 10%), L'Ancienne Barièrre (4,8 km, gemiddeld 5%,) en de Spineux (3 km, maximaal 12%). Een overzichtskaart van het parcours + achtergrondinformatie over de beklimmingen vind je
hier.

Meer informatie:
Natuurlijk blijven wij de prestaties van Rein en Taeke op het WK volgen. Uitslagen en andere nieuwtjes zijn tijdens het WK te vinden op onze website. Meer informatie over het WK in Stavelot is te vinden op de website van de organisatie.

 

 

Update EK Wielrennen 2011: ( site "Woonexpo Kapenga Drachten)
25-06-2011, 14.00 uur: Na de tijdrit is Rein Oppewal ook 2e geworden in de wegwedstrijd op het EK Wielrennen in Tsjechie. Rein finishte als 2e op 48 seconden van winnaar Peter Trumheller (Duitsland) en ruim 2,5 minuut voor de Tsjech Vaclav Becka. Wederom een formidabele prestatie. De wegwedstrijd ging over een afstand van ruim 54 kilometer over geaccidenteerd terrein. De hele uitslag van de wegwedstrijd is hier terug te lezen.

25-06-2011, 10.00 uur: Vanochtend om 9.55 uur is Rein van start gegaan voor de wegwedstrijd op het EK Wielrennen in Tsjechië. Er wordt 2x een lokale omloop van 27,1 kilometer verreden (totale afstand 54,3 km). Het is een geaccidenteerde omloop waarbij per ronde een hoogteverschil van ruim 250 meter wordt overwonnen. De startlijst voor de wegwedstrijd (categorie M8) is hier te vinden (Rein heeft rugnummer 173) en een overzicht van het parkoers hier.

23-06-2011: Rein Oppewal is op het EK Tijdrijden in Tsjechië 2e geworden in de categorie Masters 65-69 jaar, een formidabele prestatie. Rein werd 2e achter de Noor Gunnar Fjellberg en voor de Duitser Reinhard Scheer. Het verschil tussen de Noor en Rein was nog geen 16 seconden op een afstand van 20 kilometer over geaccidenteerd terrein. De totale uitslag van het EK is hier terug te vinden.

Zaterdag (25 juni) vind nog de wegwedstrijd plaats waar Rein ook namens de Wielervereniging aan de start staat en wederom kans heeft op de Europese titel.

19-06-2011: In de periode 23 tot en met 26 juni vindt in het Tsjechische Žďár nad Sázavou het EK Wielrennen plaats. Namens de Wielervereniging staat Rein Oppewal aan de start om zijn titel van vorig jaar te verdedigen. Natuurlijk houden we jullie via de site op de hoogte van de resultaten van Rein. Voor meer informatie over het EK kun je hier terecht.

Goud voor Rein Oppewal op WK-tijdrijden masters

augustus 25, 2011

 SANKT JOHANN – Sneker wielrenner Rein Oppewal heeft op het WK tijdrijden voor Masters in het Oostenrijkse Sankt Johann goud gewonnen in de categorie 65+ met een tijd van 27 minuten en 25 sekonden, waarmee hij zijn concurrenten Tjalber uit Noorwegen en Scheer ruimschoots achter zich.

 

Flitsfietser Rein Oppewal

Gepubliceerd op 16 september 2011, 17:17Laatst bijgewerkt op 16 september 2011, 15:05 

 

Tot zijn eigen verbazing fietst hij iedereen eruit. Rein Oppewal is wat je noemt een laatbloeier in het wielrennen, maar wel een hele snelle.

Want hij laat ze allemaal zijn rugnummer zien tijdens de wedstrijden. Hoe sneller hoe liever, hoe steiler de hellingen hoe beter. Met of zonder inlegkruisjes om zijn stuur.

De pensionado uit Sneek is de snelste van Drees trekkende tijdrijder ter wereld. Eerder deze maand prolongeerde hij de titel in Oostenrijk tijdens de 43ste editie van het fameuze open WK Wielrennen voor liefhebbers in zijn leeftijdscategorie, de 65-plussers.

Hij sjeesde het parcours van 20 kilometer ‘vals plat' af met een gemiddeld gangetje van dik 44 kilometer per uur.

 

 Gonnie Brouwerprijs voor Rein Oppewal

Geplaatst door redactie op 10/06, 15:15 uur.

FRANEKER Wielrenner Rein Oppewal (65) uit Sneek is winnaar geworden van de Gonnie Brouwer Waarderingsprijs 2011.

Oppewal krijgt de prijs maandag in Drachtster Compagnie overhandigd. De organisatie van het Districtkampioenschap wielrennen op de weg maakt daarvoor ruimte gemaakt bij de prijsuitreiking van de Masters wedstrijd. Een deskundige zevenkoppige jury heeft Rein Oppewal als duidelijke winnaar verkozen uit vier voordrachten van de Friese wielrenverenigingen. Volgens de jury is de voor WV Woonexpo Kapenga fietsende Oppewal een sportman die in de geest van Gonnie Brouwer het wielrennen beoefent: ‘Rein heeft een brede sociale en maatschappelijke instelling. Hij combineert dit met een enthousiaste wijze van sportbeoefening, jarenlang op een hoog prestatieniveau.'

Bram Brouwer, echtgenoot van Gonnie Brouwer, overhandigt de prijs. Oppewal krijgt de bijbehorende ereprijs, het juryrapport, een oorkonde en het boek “Gonnie Brouwer, Sport als Levenswijze” uitgereikt.

De Gonnie Brouwer Waarderingsprijs is in april 2007 voor het eerst uitgereikt aan Gerwin van Dam uit Leeuwarden. Daarna is de prijs toegekend aan Willem Visser uit Sneek (december 2007, postuum), Jan Brander uit Ureterp (2008), Jurjen Sweering uit Sneek (2009) en Rudi Bissels uit Drachten

 

Gonnie Brouwer waarderingsprijs
Gonnie Brouwer waarderingsprijs